Oikeudellisen termin kuvaus Muutoksenhaku:
Muutoksenhaku on menettely, jossa oikeuden päätökseen haetaan muutosta korkeammassa oikeusasteessa. Tämä on keskeinen osa oikeusvaltion periaatetta, joka turvaa yksilön oikeusturvan ja takaa mahdollisuuden saada oikeuden päätökseen toisen, korkeamman oikeusasteen arvioinnin. Finlandissa on olemassa sekä yleisiä että erityisiä muutoksenhakukeinoja, jotka vaihtelevat riippuen siitä, millä oikeuden alalla ollaan liikkeellä.
Muutoksenhakujärjestelmä turvaa muun muassa sen, että alioikeuden mahdollisesti tekemä virhearviointi ei jää voimaan, vaan asianosaisilla on oikeus pyytää uusi arviointi. Yleisimpiä muutoksenhakumenettelyitä ovat valitus ja kantelu. Valitus on käytettävissä, kun halutaan saattaa alioikeuden päätös ylemmän asteen tuomioistuimen käsittelyyn, esimerkiksi hovioikeuteen tai korkeimpaan oikeuteen. Kantelu taas käytetään, kun halutaan ottaa kysymys oikeuden päätöksen tai tuomarin toiminnan laillisuudesta ylemmän oikeusasteen tai muun valvontaviranomaisen käsittelyyn.
Käytännössä muutoksenhakumenettely alkaa muutoksenhakuoikeuden ilmoittamisesta päätöksen saajalle, joka tunnetaan myös termillä muutoksenhakuilmoitus. Tämän jälkeen muutoksenhakijan on noudatettava tiukkoja määräaikoja ja vaatimuksia muutoksenhaun toteuttamisessa. Muutoksenhakuilmoituksessa täytyy yleensä ilmoittaa, mihin päätöksen kohtiin haetaan muutosta ja miksi. Lisäksi muutoksenhaussa tulee esittää ne perusteet ja todisteet, joihin muutoksenhakija vetoaa.
Muutoksenhakuun liittyy merkittäviä oikeudellisia seurauksia. Muutoksenhaku voi esimerkiksi keskeyttää päätöksen täytäntöönpanon tai vaihtoehtoisesti se voidaan panna täytäntöön vain tietyin ehdoin. Lisäksi muutoksenhaku voi aiheuttaa lisäkustannuksia asianosaisille ja viivästyttää oikeuden päätöksen lopullista täytäntöönpanoa.
Oikeudellinen asiayhteys, jossa termiä Muutoksenhaku voidaan käyttää:
Hypoteettisenä esimerkkinä voidaan käsitellä tilannetta, jossa henkilö on tuomittu sakkoihin liikennerikkomuksesta käräjäoikeudessa. Tuomittu voi olla eri mieltä tuomion kanssa ja uskoa, ettei rikkomusta ole tapahtunut tai rangaistusta on pidettävä kohtuuttomana. Tällöin hänellä on oikeus hakea muutosta päätökseen valittamalla hovioikeuteen. Valituksessa hänen tulee perustella, miksi käräjäoikeuden päätös oli virheellinen tai miksi rangaistus tulee mitätöidä tai alentaa. Jos hovioikeus hylkää valituksen, tuomittu voi vielä tietyin edellytyksin valittaa korkeimpaan oikeuteen.
Toisena esimerkkinä voidaan mainita tilanne, jossa asunto-osakeyhtiö on hävinnyt riidan osakkaan kanssa hallinto-oikeudessa. Asunto-osakeyhtiö katsoo, että hallinto-oikeus on tulkinnut lakia väärin ja tämä on johtanut vääriin johtopäätöksiin. Tällaisessa tapauksessa yhtiö voi hakea muutosta käyttämällä valituslupamenettelyä ja saattamalla asian korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Muutoksenhakuprosessissa täytyy tällöin esittää vakuuttavat perusteet valitusluvan saamiseksi ja asian uudelleenkäsittelylle.
Muutoksenhakujärjestelmä on olennainen osa oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin varmistamisessa ja on keskeinen tekijä oikeusvaltion toteutumisessa. Sillä tarjotaan mahdollisuus korjata mahdollisesti virheellisiä päätöksiä ja varmistetaan, että oikeudenmukaisuus toteutuu kaikissa tilanteissa.