lakisanakirja

Lapsioikeus

Mikä se on ja mitä se tarkoittaa?

Oikeudellisen termin kuvaus Lapsioikeus:

Lapsioikeus tarkoittaa oikeuden alaa, joka käsittelee lapsen ja vanhempien oikeuksia ja velvollisuuksia, mukaan lukien mutta ei rajoittuen lapsen huoltoon, tapaamisoikeuteen ja elatukseen. Lapsioikeuden keskeisiä periaatteita ovat lapsen etu ja oikeus tulla kuulluksi. Lapsen etu on ensisijainen huomioon otettava asia kaikissa päätöksissä, jotka koskevat lasta.

Finnish law regulates the rights and interests of children under the Convention on the Rights of the Child, which Finland has ratified. This international treaty requires that children’s best interests must be a primary consideration in all actions concerning children, including legislative, administrative, or judicial processes. In Finland, the Child Custody Act (lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta annettu laki) and the Child Maintenance Act (elatusapulaki) are two key legislations governing child rights.

Lapsen huoltajuudesta päätetään ero- tai muissa riitatilanteissa vanhempien tai tuomioistuimen toimesta. Huoltajuus voidaan jakaa vanhempien kesken tai määrätä vain toiselle vanhemmista. Tärkeää on, että päätös perustuu lapsen parhaaseen mahdolliseen kasvuympäristöön ja kehitykseen.

Tapaamisoikeus on lapsella, ei vanhemmalla. Se tarkoittaa, että lapsen oikeutta tavata ja pitää yhteyttä molempiin vanhempiinsa tulee suojata, kun he eivät asu yhdessä. Tapaamisoikeuden toteuttamista koskevat säännöt pyrkivät turvaamaan lapsen ja etävanhemman välisen suhteen jatkuvuuden.

Elatustuki tarkoittaa vanhemman velvollisuutta osallistua lapsen elatukseen taloudellisesti. Mikäli lapsi ei asu yhteishuoltajan luona, elatusvelvollinen vanhempi voi olla velvoitettu maksamaan elatusapua lapselle.

Lapsioikeudellisia riitoja käsitellään paikallisessa käräjäoikeudessa, ja päätöksistä voi valittaa hovioikeuteen ja edelleen korkeimpaan oikeuteen. Paikallisilla sosiaaliviranomaisilla on myös merkittävä rooli lapsioikeuden toteuttamisessa, esimerkiksi sovittelussa ja neuvonnassa.

Oikeudellinen asiayhteys, jossa termiä Lapsioikeus voidaan käyttää:

Eräässä tapauksessa oli kyse huoltoriidasta, jossa erotilanteen jälkeen molemmat vanhemmat halusivat lapsen huoltajuuden itselleen. Isä asui pääkaupunkiseudulla ja äiti oli muuttanut lapsen kanssa toiselle paikkakunnalle. Oikeus päätti arvioidessaan lapsen parasta ottaa huomioon muun muassa lapsen irtautumisen isän lähiympäristöstä, lapsen sosiaaliset suhteet molemmilla paikkakunnilla ja lapsen omat toiveet. Lapsi oli myös vanhempiensa kanssa sujuvasti yhteydessä tehdyn sopimuksen mukaisesti, mikä vaikutti myönteisesti tapaamisoikeuden täytäntöönpanoon. On ratkaisevan tärkeää, että lapsioikeudelliset päätökset tehdään aina lapsen edun näkökulmasta, ja että lapsen ajatuksia ja tuntemuksia kuunnellaan ja kunnioitetaan.

Toisessa esimerkissä voidaan tarkastella isää, joka oli laiminlyönyt elatusmaksujensa maksamisen. Äiti haki tuomioistuimesta päätöstä elatusavun määräämiseksi ja perimiseksi takautuvasti. Oikeudenkäynnin aikana käsiteltiin isän taloudellista tilannetta, tulotasoa ja kykyä maksaa elatusapua. Oikeus päätti, että isän oli maksettava elatusapua lakisääteisen kaavan mukaisesti, jotta lapsen taloudellinen huolenpito taattaisiin asianmukaisesti. Elatustuki on keskeinen tekijä lapseen kohdistuvan vastuun täyttämisessä, ja oikeuslaitoksen rooli sen varmistamisessa on merkittävä.

Lapsioikeuden keskeinen tarkoitus on turvata lapsen oikeuksien ja hyvinvoinnin varmistaminen oikeudellisin menetelmin. Tässä mielessä se kuvastaa yhteiskunnan perimmäistä arvoa suojella haavoittuvimpia jäseniään ja varmistaa, että heidän äänensä tulevat kuulluksi ja heidän tarpeensa otetaan ensisijaisesti huomioon.

Tämä verkkosivusto on tarkoitettu vain tiedoksi, ja se saattaa sisältää epätarkkuuksia. Sitä ei pidä käyttää ammattimaisen oikeudellisen neuvonnan korvikkeena.